28 Temmuz 2010 Çarşamba

İdeavea Hakkında Her Şey

Avea’nın Kırmızı Kuşak programından daha önceki yazımda bahsetmiştim. Bu yazımda İdeavea süreçlerini anlatarak önümüzdeki yıllarda yarışmaya katılacak arkadaşlara yol göstermek istiyorum.

İdeavea daha önce de bahsettiğim gibi Avea’nın teknoloji geliştirme yarışması. Bu yarışmaya katılabilmek için ise Kırmızı Kuşak olmanız gerekmekte. Yarışmanın amacı geleceğin katma değerli servislerini geliştirmek. Katma değerli servisler (Value Added Services) cep telefonunuzu kullanarak, normal konuşma ve sms harici eğlence, müzik, bilgi, sağlık gibi amaçlarla faydalandığınız servislerdir. Popüler servisler arasında ringa, 3G servisleri, bilgi paketleri, KimNerede, NeNerede örnek olarak verilebilir. Avea’nın müşterilerine sunduğu servislere buradan bakabilirsiniz.

Projenin ilk aşamasında takımınızı kurmanız gerekiyor. Kırmızı Kuşak platformuna giriş yaptığınızda sistemdeki diğer tüm kırmızı kuşaklara, kişilerin okuduğu okul, bölüm, iletişim bilgileri gibi temel bilgilere ulaşmak mümkün. Sistemde okula ve bölüme göre arama yapmak, mesaj yollamak da mümkün. Bu sayede sizin okulunuzdan ya da bölümünüzden kişileri bulabiliyor ve takımınıza davet edebiliyorsunuz. Takımınızın en az 3 en fazla 5 kişi olması gerekmekte. Bu noktada tavsiyem eğer varsa tanıdığınız kişilerle takım oluşturmanız ya da kendi okulunuzdan ve hatta kendi bölümünüzden takım arkadaşları bulmanız. Çünkü ideavea uzun bir süreç ve projenizi başarıyla tamamlamanız için birçok kez takım olarak buluşmanız ve yoğun çalışmanız gerekecek. O nedenle rahat iletişim kurabileceğiniz kişilerin takımınızda olması sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Zira şu ana kadar dereceye giren takımların üyelerinin çoğu aynı okuldandır ya da aynı şehirdendir. Eklemek istediğim bir diğer nokta da takımda en az iki kişinin programlama bilgisinin olması gerekliliğidir. Bu elbette şart değil ancak takımınızda programlama bilen biri yoksa projeyi tamamlamanız çok zor olur, sadece bir kişi olursa da birçok iş o kişinin üstüne kalacağı için gerçek bir takım çalışması sergileyemeyebilirsiniz, o nedenle bilgisayar mühendislerine yakın olmakta fayda var :). Bununla birlikte takımınızda işletme, endüstri mühendisliği gibi bölümlerden üyelerin olması, sunum hazırlama, rapor hazırlama gibi konularda faydalı olacaktır.

Evet takımınızı kurdunuz artık yarışmaya hazırsınız. Sırada takım olarak fikir girişlerini yapmak var. Bu adım gerçekten önemli çünkü bir çok takım bu aşamada elenmekte. Sistem üzerinden 3 tane fikir girişi yapabiliyorsunuz. Her bir fikir için bir dosya oluşturup projenizi anlatmanız gerekiyor. Bu üç fikriniz yaklaşık bir-iki hafta içinde uygulanabilirlik, geliştirilebilirlik, yaratıcılık gibi kriterlere göre değerlendirilip, sonuçları açıklanıyor. Eğer fikriniz seçilirse o fikirle yolunuza devam ediyorsunuz. Fikriniz ne kadar basit ve çarpıcı ise şansınız bir o kadar çok olacaktır. Bu yıl 24 takım ilk aşamayı geçerek İdeavea’da yarıştı.

Bu aşamayı geçtikten sonra projenize Avea’da çalışan teknik bir proje koçu atanıyor. Koçunuzun görevi size yol göstermek, takıldığınız noktalarda size yardım etmek. Projenizi yaparken Avea’nın SDP,LBS, IVR gibi teknolojik altyapısını kullanıyorsunuz. Birçok hazır kod ve kütüphanelere sistemden erişip projenizi geliştirebiliyorsunuz. Projeniz devam ederken Avea size teknoloji okulu adı altına bir çok temel sınıf içi eğitim de sağlıyor. Proje yönetimi, GSM’e giriş, Java, SDP, LBS gibi tüm gün ya da yarım gün süren, projenizi yapmanızda fayda sağlayacak eğitimleri fikir aşamasını geçen tüm takımlar alabiliyor. Ancak eğitimlerin tamamı İstanbul’da oluyor ve Avea şehir dışından gelenlerin sadece yol parasını karşılıyor, kalacak yer ayarlamıyor. Aynı zamanda eğitimler hafta içi oluyor ve okul-sınav ile çakışabiliyor. Bizim takımımızın tamamı Ankara’da olduğu için biz bütün eğitimlere katılamamıştık. Eğer yarıfinale kalmayı başarırsanız sunumdan önce Dale Carnegie eğitmenlerinden tüm gün süren çok güzel bir sunum teknikleri eğitimi alıyorsunuz ki hayatımda katıldığım en etkili eğitimlerden biriydi.

Yarı finale kadar birçok aşamadan geçiyorsunuz ama eğer projenizi gerçekten yapıyorsanız bu aşamalarda çok fazla elenmiyorsunuz. MS Project’te oluşturduğunuz projenizin planı, son durum raporu gibi dökümanları belli aralıklarla sistem aracılığıyla yolluyorsunuz. Yarı finalden önceki son aşama ise test aşaması. Avea’nın Ümraniye’deki Teknopark’ına gidip projenizin çalışır durumda olduğunu göstermeniz gerekiyor ve proje koçunuzla beraber bazı testler yapılıyor.

Evet, artık yarı finaldesiniz ve sunum hazırlamanız gerekiyor çünkü yaklaşık 8 kişiden oluşan bir jüriye takım elbiselerinizi giyinip ciddi bir sunum yapmanız gerekiyor. Sunum konusunda yardımcı olması adına Avea’da pazarlama alanında çalışan bir koç takımınıza atanıyor, ondan fikir alabiliyorsunuz. Yarı finalde projenizin demosunu da yapmanız gerekiyor, yani projeniz çalışıyor durumda olmalı. Yarı finale kalan yaklaşık 20 takımdan 8 tanesi ise finale kalıyor. Jüri ağırlıklı olarak Avea’da IT bölümlerinde çalışan kişilerden oluşuyor ve sunum esnasında sizi zor sorularıyla terletebiliyorlar.

Eğer finale kalan 8 takımdan biri de sizin takımınızsa kendinizi tebrik etmeniz lazım çünkü gerçekten çok yoğun ve uzun bir dönemi geride bırakmışsınız demektir. Okul dersleri ve sınavlar bir yandan bastırırken böyle bir projeye vakit ayırıp bu aşamaya gelmek bence gerçekten büyük bir başarı. Sırada ise sadece son bir aşama kaldı final!

Final sunumunda ise karşınızda esaslı bir jüri var: Avea’nın CEO’sundan ve genel müdür yardımcılarından oluşan bir ekip. Projenizi anlatabilmeniz ve demonuzu yapabilmeniz için ise sadece 30 dakikanız var. Şunu söylemekte fayda var, yarıfinal sunumu daha çok teknik ayrıntıların sorgulandığı bir sunumken final sunumunda görsellik ve sunum kalitesi çok daha fazla önem kazanıyor. Çünkü karşınızda her biri Avea’nın farklı bir bölümünün başında olan jüri var ve kaliteli bir iletişim sergilemeniz gerekiyor.

Final günü Avea çok güzel bir organizasyon düzenliyor. Bu yıl Kandilli Adile Sultan Saray’ında olan finalde tüm gün sırayla takımlar jüriye sunu yaparken, eğlence ve dinlenme için ayrılmış özel odalarda wii, playstation, langırt oynayabiliyordunuz ve diğer yarışmacılarla tanışma fırsatı elde ediyordunuz. Günün sonunda ise ödül törenini Geveze sundu ve sonrasında yemekte DJ’lik yaptı.

Biz bu yıl İdeavea’da METU Technology Experts takımı olarak Akıllı SMS/MMS projesiyle üçüncü olduk. Akıllı SMS/MMS konum ve zaman tabanlı bir mesajlaşma servisi. Yani göndermek istediğiniz bir mesajın sadece kime değil; kime, ne zaman ve o kişi neredeyken ulaştırılacağını belirleme olanağı sağlayan bir sistem. Yapmanız gereken şey web sayfasına girmek, haritadan konum belirlemek, alıcının telefon numarasını yazmak ve mesajın gönderilmesini istediğiniz tarih ve saat aralığını girmek olacak.

Takımımız 5 kişiydi:

  1. Gökçe Çözen
    ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf Proje Yönetimi
  2. Kazım Buğra Tombul
    ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf Yazılım Geliştirme
  3. Gökhan Akduman
    ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf Yazılım Geliştirme
  4. Berkan Kısaoğlu
    ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf Web Tasarım, Programlama
  5. Alper Kırdal ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 3. Sınıf
    Pazarlama & Finans Yönetimi

Biz yarışmada üçüncü olarak Bilge Adam’dan eğitim almaya hak kazandık. Ben Grafik ve Web Tasarım eğitimini seçtim.

İdeavea gerçekten çok eğlenceli ve öğretici bir süreç. Takım olarak bir şeyler yapabilmek, sürecin başından sonuna takım halinde projeyi sonlandırmak size birçok şey öğretiyor. Bu fırsatı kaçırmayın derim!

0 yorum:

Yorum Gönder