26 Ekim 2010 Salı

Stajlar Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

Üniversite 2. ya da 3. sınıf öğrencisisiniz. Yazı güzel bir staj yaparak, değerlendirmek istiyorsunuz.  Çünkü biliyorsunuz ki mezun olduğunuzda istediğiniz işe girebilmek için CV’nizde güzel duracak stajlara ihtiyacınız var. Kim bilir belki staj yapmak istemenizin tek nedeni CV’nizde güzel duracak olması değildir. Belki de mezun olduktan sonra ne yapmak istediğinize karar verme aşamasındasınız ya da kararınızı çoktan verdiniz ve yeteneklerinizi zorlayacak, kendinizi kanıtlama fırsatı bulabileceğiniz bir staj arıyorsunuz.  Belki yeni yetkinlikler kazanmanın peşindesiniz ya da iş hayatının nasıl bir şey olduğunu mezun olmadan öğrenmek istiyorsunuz. Sebebi her ne olursa olsun bu yaz güzel bir staj yapmayı kafaya koydunuz. Peki, nerede staj yapacağınıza karar verirken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

Şunu kabul etmek gerekir, staj bulmak kolay değil. Bulduğunuz stajda da gerçekten işe yarar bir şeyler yapmak hiç kolay değil. Büyük umutlarla ve heyecanla başlayan bazı stajların sonu hüsran olabiliyor ne yazık ki.

Torpilsiz staj bulmak imkânsızdır.
Yanlış! Torpilsiz staj bulmak sadece biraz zordur :). Maalesef en büyük şirketlerden en küçüğüne kadar, şirkette tanıdığı olan kişinin staj bulma şansı çok daha fazladır. Ama bu vazgeçmek için iyi bir neden değildir.

Büyük şirketlerde staj yapmak her zaman daha iyidir.
Yanlış! Herkesin adını, ürünlerini bildiği bir şirkette staj yapmak isteyebilirsiniz. CV’nizde mutlaka çok şık görünecektir.  Ama uzun çabalar sonucunda staja kabul edildiğiniz bu şirkette beklediğinizi bulamayabilirsiniz. Çünkü büyük şirketlerin stajyer alma amacı, o stajyere ihtiyacı olduğundan daha çok reklam amaçlı olabilir. Dergilerde X şirketi bu yıl 100 stajyer alacak gibi ilanlar görürsünüz, bu tarz şeyler şirkete prim yaptırır. Aynı zamanda büyük şirketlerde yapılan çoğu iş size verilemeyecek kadar önemlidir. Sistem o kadar büyüktür ki, siz o sisteme giremezsiniz. Daha çok araştırma, okuma, rapor hazırlama gibi şirkete doğrudan etkisi olmayan görevler verilir. Ne şirkete bir faydanız dokunur ne de şirketin size. (CV'nizde şık durması haricinde ) Geriye ise staj raporunuzu hayal gücünüzü kullanarak doldurmak kalır :). Bu bütün büyük şirketler için böyle değildir, istisnalar her zaman vardır.  En güzeli bu istisna şirketleri bulmaya çalışmaktır. Bu şirketleri tespit etmenin en güzel yolu, size stajda ne gibi imkânlar vereceklerini söyleyen, kariyer günlerine gelen insan kaynakları çalışanlarına inanmaktan değil, orada daha önce staj yapan insanları dinlemekten geçer.

Kimsenin adını duymadığı şirkette staj yapacağıma, yapmam daha iyi!
Yanlış! Şirketin küçük olması sizin için çok büyük bir avantaj olabilir. Küçük şirketlerde her zaman eleman sıkıntısı vardır, size gerçekten ihtiyaçları vardır. Bu tarz şirketlerde gerçekten iş yapabilirsiniz! Sizden istenilen şeyleri hakkıyla yapabilmek için yeni şeyler öğrenebilirsiniz ve yaptığınız çalışmalar gerçekten kullanılabilir. Varsın size bu şirkette neymiş hiç adını duymadım desinler, büyük şirkette rapor hazırladım demektense, adı sanı bilinmeyen şirkette bunları bunları yaptım, şunu geliştirdim, bunu baştan tasarladım vs. demek her zaman daha iyidir.
  
Gidip fotokopi çekeceğime, staj yapmam daha iyi!
Yanlış! Stajınızı araştırdınız, daha önce staj yapanları buldunuz, konuştunuz ve stajınızı ayarladınız diyelim. Baktınız, iki hafta geçti hala işe yarar bir görev alamadınız. Ne yapacaksınız? 

Hayatta ne kadar her şeyi planlasanız da, bazı şeylerin yolunda gitmediği zamanlar elbette olacaktır. Staj yaptığınız şirket mükemmel olabilir, hep iyi şeyler duymuş, ona göre gelmiş olabilirsiniz, ama en nihayetinde stajınızın nasıl geçeceği, kimin sorumluluğunda staj yapacağınıza bağlıdır. Diyelim ki şanslı değilsiniz,  size vakit ayırmaya çok da hevesli birine denk gelmediniz. Elbette boş boş oturacak değilsiniz. Çevrenizi takip edin, insanlar nasıl iş yapıyorlar, günleri nasıl geçiyor, neyle uğraşıyorlar, neye seviniyorlar, ne zaman sinirlenip, üzülüyorlar, neye heyecanlanıyorlar bunları anlamaya çalışın. Koyun kendinizi onların yerine, ileride orada çalışmak tatmin eder mi sizi, mutlu olur musunuz, buna kafa yorun. Bir stajdan çıkarılacak en güzel ders budur. Zaten stajların temel amacı da kendimizi daha iyi tanımak değil midir?

Lisans hayatınız boyunca yapabildiğiniz kadar çok staj yapın ve hep farklı tip yerlerde, farklı görevlerinizin olduğu stajlar yapın. İsterseniz fotokopi çekin, çok dert değil! Ama bol bol gözlem yapın. Bu sayede neyi sevip neyi sevmediğinizi, neyin sizi heyecanlandırdığını, neyin sizi sıktığını çok iyi anlayabilirsiniz. Mezuniyetiniz geldiğinde, herkes ne yapacağız, yüksek lisans mı yapsak, işe mi girsek telaşına düşerken, siz ne yapacağınıza çoktan karar vermiş olursunuz. 

Herkese mutlu stajlar :)

0 yorum:

Yorum Gönder